HELLO !

 

Wat leuk dat ik binnenkort een fotoreportage van jullie familie mag maken!

Hieronder vind je meer informatie over mijn werkwijze, wat je kan verwachten en tips ter voorbereiding.

De reportages die ik maak zijn normaal gesproken niet heel geregisseerd, maar ik richt me vooral op het vastleggen van momenten. Ondanks dat zal ik altijd mijn best doen om een familieportret te maken van alle gezinsleden kijken en lachend bij elkaar, maar voor het grootste gedeelte van de reportage zal ik jullie aanmoedigen om vooral samen te genieten, elkaar aan het lachen te maken, samen te spelen, elkaar de grootste knuffel ooit te geven en nog veel meer van dat soort dingen.

 

Natuurlijk geef ik soms wat aanwijzingen, maar de beste aanwijzing is eigenlijk om vooral niet naar mij te kijken maar naar elkaar. (Behalve natuurlijk als ik vraag “Kijk eens naar mij!” ;) ). Bij grotere groepen zullen er wat meer aanwijzingen zijn want tja hoe krijg je anders iedereen op 1 foto !.

AFSPRAAK MAKEN

 

In overleg plannen we samen een afspraak, mede afhankelijk van jullie wensen voor de reportage. Een reportage duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Meestal zijn kleine kinderen er naar een uur echt wel klaar mee, dus belangrijk is om als eerste de groepsfoto's van de hele familie te maken.

 

Hou met het plannen van een tijdstip rekening met slaapjes ed, het fotograferen van groepen en vooral meerdere kinderen kan best een uitdaging zijn en ze zijn nou eenmaal gezelligere wanneer ze niet moe zijn ;).

LOCATIE

 

De locatie van jullie reportage kan overal zijn, mits er voldoende daglicht aanwezig is. Wellicht is er een plek die voor jullie als gezin belangrijk is, een plek waar jullie veel komen? Een natuurlijke omgeving waar kinderen lekker kunnen spelen en rennen is altijd fijn zoals een bos.

Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een industriële locatie, misschien een plek in de stad of een dorp?

KINDEREN

 

Door kinderen op de juiste manier voor te bereiden op wat er gaat gebeuren zal je zien dat de sessie veel makkelijker verloopt. Vaak weet je als ouder het beste hoe je je eigen kind kunt voorbereiden en wat voor hun wel of niet werkt. Belangrijk is om te benadrukken dat we iets leuks gaan doen. Dingen als "Je moet luisteren" of "Je moet lachen" ect. werken vaak averechts en zorgen voor nep-lachen en stress. Mijn doel is om foto’s te maken van echt gelach, echt genieten en van gezellig samen zijn. Als kinderen het naar hun zin hebben, dan komt dat lachen wel. Er mag gezongen en gedanst worden, we maken er een feestje van zodat ze de volgende dag zeggen wanneer gaan we weer...... :).

 

Denk eraan dat je zelf ook op de foto komt, dus blijven lachen !

Soms heb ik maar een seconde nodig staan alle kinderen er goed op maar kijkt er een ouder boos omdat zijn of haar kind niet precies doen wat er gevraagd wordt.

Relax dan komt het echt goed :).

Natuurlijk is soms wat omkopen wel handig, een lekker ijsje eten als we klaar zijn of zoiets kan er soms voor zorgen dat een kindje wat gemotiveerder raakt om mee te doen.

Tijdens de reportage zelf is wat eten niet altijd handig omdat het afleid en vaak voor kruimelmonden zorgt ;)

OUDERS

 

Yep, ook voor papa's werkt omkopen (misschien met iets beters dan ijs ;) ) soms goed aangezien vaders het soms maar een hoop gedoe vinden zo’n fotoshoot.

Maar even serieus: zie het als een uur speeltijd met je kinderen, geniet van de gekke dingen die ze doen. Kijk of je ze kunt laten vliegen, maak plezier en geniet bovenal van de tijd die jullie samen hebben zonder allerlei afleidingen.

Ik beloof je: het foto’s maken zelf doet geen pijn ;)

Als ouders focus je je natuurlijk op je kind(eren), maar vergeet niet dat je zelf ook op de foto komt!. Dus let wanneer je heel hard je best doet om je kind te laten lachen, ook op hoe je zelf kijkt ;)

HELP ! WAT MOET IK AAN ?

Ongeveer het eerste waar je aan denkt als je een reportage geboekt hebt :) . Iedereen heeft zijn eigen stijl, dus ik ga niet zeggen dit of dat moet je aan, het moet vooral ook bij jullie zelf passen maar hieronder wat tips:

Denk in laagjes, voor jongetjes bijvoorbeeld een stoere broek, een t-shirt met een blouse erover en misschien een jasje zodat we kunnen varieren of een stoere trui afhankelijk van het seizoen. Voor meisjes een legging, vrolijke rok of jurkje, trui en misschien een leuke haarband. (Zorg altijd voor een mooi aansluitend broekje onder een rokje !)

Neem gerust wat extra’s mee om tussendoor te wisselen en wat leuke accessoires doen het altijd goed. Streepjes, ruitjes allemaal leuk! Ook jullie schoenen komen op de foto en in de zomer misschien wel blote voeten. Houd hier rekening mee, leuke All Stars, ballerina’s etcetera. En misschien voor mama wel stoere laarzen onder die jurk?

Coördineer. Probeer jullie kleding qua kleuren op elkaar af te stemmen, niet allemaal precies hetzelfde (juist niet) maar kleuren die terugkomen. Zo ontstaat er een mooi geheel.

 

*Niet: Vermijd shirts met logo’s, superhelden of Hello Kitty ;) Dit leidt heel erg af van de gezichten van de kinderen. Vermijd super felle en neon kleuren. Denk ook na over de outfit van je kinderen, meisjes met een rokje/jurkje super leuk maar het is wel verstandig om er een broekje onder te doen. In het moment is niet altijd tijd om een rokje keurig recht te leggen :). Kijk anders even op mijn pinterestbord voor inspiratie.

De DAG VAN DE REPORTAGE

 

Zoals ik al eerder noemde is omkopen soms geoorloofd, denk er wel aan dat veel snacks rommel maken en dat gekleurd snoep gezichten en lippen kunnen kleuren.

Soms is het beter om te gaan voor een beloning achteraf, omdat als ze eenmaal gaan snoepen ze daar alleen nog aandacht voor hebben.

 

Avondlicht is erg mooi, maar ik snap dat dit niet werkt met alle kinderen.

Wellicht is het mogelijk om slaaptijden wat te verschuiven en geloof me één avond later naar bed mag best een keer ;) Het ene kindje wordt heerlijk knuffelig als het moe wordt wat voor de foto's heel goed werkt, terwijl het andere kindje hier bijvoorbeeld niet goed tegen kan.

Als ouder kun je dit zelf het beste inschatten.

 

Bij wat oudere kinderen helpt het soms als de ouders even wat verder weg gaan staan of zich even wat afzijdig houden. Als ouders achter mij staan te roepen “Lachen!”, dan is de reactie vaak een hele nep-lach, niet echt de lach die ik wil proberen vast te leggen.

Soms klets ik even wat zonder foto's te maken maar om contact te maken met het kind zodat ik daarna makkelijker hun echte lach kan vastleggen.

Als een kind iets niet wil, dan niet. Streng zijn heeft geen zin, dit zie je terug in het resultaat.

Afleiden is dan beter want als een kind gaat huilen blijf je een tijd lang huil-ogen zien en dat is echt zonde van de foto's. Dus houd het vooral luchtig en leuk !

Zorg voor schone gezichten, schone handen (geen afgebladderde nagellak ;) ) en voor goede zin !

 

Dan wordt het vast een super leuke reportage.

NA DE REPORTAGE

 

Ongeveer een week na de reportage heb ik jullie voorproefje klaar.

Binnen drie weken na de reportage ontvangen jullie een link naar een afgeschermde bestel-galerij.

Hierin vinden jullie de mooiste foto's van de reportage.

Door middel van de bestel-galerij kunnen jullie zelf bepalen welke foto's jullie willen ontvangen en hoe jullie deze willen ontvangen. Als afdruk, digitaal bestand of als wanddecoratie. Uiteraard staan de productprijzen in de bestel-galerij vermeld.

CONTACT

 

Mochten jullie nog vragen hebben of dingen willen overleggen voor de reportage ?

Mail me dan gerust. Tot gauw, groetjes Ilse

Email: info@ilsehetterscheid.nl Telefoon: 06-48507970 (bij voorkeur via sms of whats app)

 

Ilse Hetterscheid Fotografie

Doetinchem, Gelderland

kvk 09219671

info@ilsehetterscheid.nl